Japonya görüp görebileceğiniz en farklı ülkelerde biri. Ve Tokyo da bu farklı ülkenin başkenti olarak ilk olarak gitmeniz gereken yer. Japonya ve Tokyo’ya ilişkin genel izlenimlerin anlatıldığı yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Diğer Japonya yazıları da burada =)
En temel şeylerden başlayalım:
TOKYO’YA ULAŞIM:
UÇAK
İstanbul’dan Tokyo’ya gitmenin en mantıklı ve ucuz yolu Rusya veya Orta Asya ülkelerinden birinden bağlantı yapmanız. Böylelikle bilet uygun fiyata geliyor. Ben Aeroflot’la Moskova aktarmalı olarak Tokyo’ya gitmeyi tercih ettim.
Birçok uluslararası uçuş Tokyo Narita Havaalanına gelecektir. Burası son derece modern, gelişmiş ve kocaman bir havaalanı. Ülkeye girerken termal kameralarla izliyorlar insanları. Malum son zamanlarda bir sürü virüs ve hastalık vakası oldu. Ateşiniz varsa karantinaya bile alınabiliyormuşsunuz. Tokyo’ya nezle,grip halde veya daha genel olarak hasta gitmemekte fayda var =)
Japonya’ya iner inmez insana verilen değeri görebileceğiniz minik şeyler çıkıyor karşınıza. Küçük animeler her yerde =) Gözlük bile koymuşlar ya. Nezakete gel =)
Narita Havaalanından şehre gitmek için çeşitli yöntemler var:
-En HIZLI yöntem
1.Skyliner(Keisei Electric Railways) ile Nippori’ye gitmek(2400 Yen)
2.Narita Express(East Japan Railway Company) ile Tokyo Station a gitmek(2950 Yen)
-En UCUZ yöntem ise Keisei Limited Express ile Nippori/Ueno ya gitmek (1000 Yen) -Tabiki de bunu seçtim ben =)
-En PAHALI yöntem ise tahmin edeceğiniz gibi şehre taksiyle gitmek. Bir sorayım dedim. Sormaz olaydım. 30.000 Yen dedi adam. Yani 650 TL civarında. Herhalde adam benim taksi plakası almak istediğimi düşündü =))))
Narita Havaalanına ek olarak şehrin içinde Haneda Havaalanı da var. Burası daha çok iç hatlar uçuşları için. Ulaşımı da kolay hem. Tokyo monoraille hemencecik gidebiliyorsunuz. Haneda Havaalanından Hiroşima’ya gidiş için uygun uçuşlar bulabilirsiniz. Hatta Tokyo-Hiroshima arası 12-13 saat otobüs yolculuğu yapmaktansa biletinizi erkenden alıp uçakla gitmek çok daha konforlu ve rahat. Hiroşima’ya gitmek için uçak 260 Tlydi otobüs ise 240 TL. Uçağı seçmek çok daha mantıklı tabiki de =) Bu arada Hiroşima yazısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
TREN
Birçok kişi Japonya hakkında araştırırken veya televizyonlarda gördükleri haberlerden Japon Demir Yollarının ne kadar ileri seviyede olduğunu hatırlayacaktır. Gözünüzün önüne ilk gelen şey de tahminen yüksek hızlı Shinkansen trenleri olacaktır.
Bu trenlere “Bullet Train(Mermi Tren)” diyorlar hızlarından ötürü. Saatte 350 km/sa hıza ulaşabiliyorlar çünkü. Hadi bir deneyelim şunları diyorsanız bu trenlerin biraz pahalı olduğunu hatırlatayım. ( 2-3 saatlik bir tren yolculuğu yaklaşık 450 TL kadar ) Zaten binenlerle de konuştum. Hiçbirşey hissetmiyormuşsun içindeyken.(Binmedim ya hemen kötüleyeyim dedim =)))
Shinkansen Bullet trainler Tokyo Stationdan kalkıyor. Onun dışında kuzey yönüne giden trenler Ueno’dan ve güney yönüne gidenler ise Shinagawa’dan hareket ediyor.
TOKYO’DA ŞEHİR İÇİNDE ULAŞIM:
Kesinlikle metro sisteminden vazgeçmeyin. Metro sistemi her yere ulaşıyor. Sadece sistemi bilmeniz gerekli. 3 tip metro var
1-Tokyo Metro System-Hep bunu kullanıyorsunuz.
2-JR System- Bazen kullanıyorsunuz.Tokyo Metro Systemla alternative yollar yapıp bundan kaçının.
3-Özel hatlar-Bunlardan havaalanlarından gelen hatlar gibi özel hatlar.Ayrı tarifesi var.
Metro ağı çok geniş ve nerdeyse her yere gidiyor.
En çok ihtiyacınız olacak hatları,durakları ve aynı zamanda gezilecek yerleri gösteren haritada ise burda =)
2-3 günlüğüne Tokyo’ya gelenler HAVAALANINDAN Tourist Ticket alsınlar.
Bu “Tourist Ticket”i şehirde bulmak çok zor. Budget-Travelerlar için en önemli tavsiyelerden biri bu: Sofmap denilen elektronik mağazalarında satılıyor. Şuralarda yani:
Metrolarda yaşlılar için özel yerler ayrılmış ve insanlar bu konuda çok hassaslar.
Oldu yol bulamadınız. Yardım istemekten çekinmeyin. Çok güzel insanlar Japonlar =)
TOKYA’DA KONAKLAMA
“Japonya zaten çok pahalıdır ya” diye duyarsınız herkesten. Evet pahalı gerçekten de ama bir İsviçre veya Norveç değil bence. Veya daha da yumuşatırsak ucuza gezmek isteyen gezginler için kesinlikle çareler var.Mesela kapsül oteller =)
Maddi durumunuz yeterliyse şehrin tam merkezinde olan Shibuya, Shinjuku, Ginza gibi yerlerde kalabilirsiniz tabiki de.
Ucuz hostelleri düşünüyorsanız merkezden biraz uzak tarafları seçmelisiniz. Ueno, Ryogoku ve Akihabara bölgesinde uygun fiyatlara temiz ve şık hosteller bulabilirsiniz. Ben Akihabara’da kalmıştım. Ağustos 2015’te tertemiz bir kapsül hostelin geceliği 70-80 TLydi. Hostel için pahalı diyebilirsiniz. Evet maalesef öyle. Japonya’ya hoşgeldiniz =) Gerçi Avrupa’daki hostel standartlarından çok daha fazlasını bulacağınız da kesin =)
Akihabara’da kaldığım kapsül hostel olan “Grids Hostel Lounge Akihabara” ya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Süper ultra lüks tuvaletleri de cabası =)
Diğer bir çok kaliteli hostel önerisi ise “Khaosan Tokyo Ninja” ise burda.
Pekiiii. Tokyo’da nereye gidelim. Nereyi görelim. Cevap bir sonraki yazıda =) Tokya’da gezilecek yerlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.