Daha önce gözlerinizi kapatıp dinlemiş miydiniz Nazım’ın “Kız Çoçuğu” şiirini? Veya daha önce şairin neden “Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu.” diye yazdığını hissederek düşünmüş müydünüz hiç?
Dünya tarihinin en talihsiz şehirlerinden biri olan Hiroşima’ya adımınızı attığınızda gözleriniz yaşararak anlıyorsunuz şairin neden “Çocuklar öldürülmesin, Şeker de yiyebilsinler.” dediğini.
Yaklaşık 70 sene önce insanlığın görmüş olduğu en büyük felaketlerden birisine sahne oldu bu şehir. İkinci Dünya Savaşını bitiren Dünyanın ilk atom bombası bu şehirde test edildi. “Little Boy” diye sevimli bir isim de koymuşlardı hatta. Ve maalesef 140.000 insanın hayatı o kadar da önemli değildi üretenler için. Buraya gelmeden önce Hiroşima ve atom bombası ile ilgili bir belgesel seyrederseniz burası size daha çok şey fısıldayacaktır.
Başlamadan küçük bir not: Japonya’da izlediğim rota için buraya; Japonya hakkindaki diğer yazılara ise buraya tıklayabilirsiniz.
Öncelikle Hiroşima bir günlük bir şehir. Hiroşima’da bir gün geçirip akşamında Kyoto’ya veya Osaka’ya gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü bir gün içinde yapmanız gereken herşeyi bitirebilirsiniz. Her şey yakın yürüme mesafesinde. Tren istasyonundan Barış Parkına tramvayı bir kez kullanırsınız. Onun dışında başka bir vasıtayla binmenize gerek yok =)
ULAŞIM
Otobüs, uçak veya trenle Hiroşima’ya ulaşabilirsiniz.
Tokyo’dan Hiroşima’ya gitmek için otobüs fiyatları ile uçak fiyatlarını kiyaslarken fiyatların çok yakın olduklarını farkettim. (Tabiki de uçak biletinizi 3-4 ay önce alırsanız.) Gezerken yapılan tüm planların bozulmasına ramak kalabiliyor bazen. Sisten ötürü Hiroşima yerine Fukuoka’ya inebilirdim. Hava düzeldi de sorunsuz gidebildim Hiroşima’ya.
Hiroşima Havaalanı şehrin 70 km kadar dışında.
Havaalanında anime kahramanları ile dolu çok tatlı halıları bile var =) Zaten Japonya’da anime her yerde =)
Havaalanından şehre ulaşım ise otobüsle 1400 Yen. Çıkış kapısının hemen karşısından bilet alabilirsin. Otobüsler sizi tren istasyonuna bırakıyor.
Otobüsle ulaşım ise kolay ve galiba en ucuz yöntem. Tokyo, Kyoto ve Osaka gibi büyük şehirlerden buraya otobüs seferleri var. Otobüsler şehir merkezindeki bu yazının devamındaki haritada da işaretli olan otobüs terminalini kullanıyor. Siz de benim gibi budget-traveler iseniz kullanmaniz gereken otobüs şirketi Willer Express. Neden mi? Gerçekten konforlu ve ucuz da ondan.Elemanlar bildiğiniz şemsiye yapmışlar ışıktan etkilenmeyelim diye.
Sundukları süper konforlu gece yolculuğu için şükranlarımı sunuyorum efenim. Willer Express’in web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Lakin çok önemli bir noktayı da belirtmek lazım. Willer Express otobüs terminalini kullanmıyor. Otobüsler şehiriçi otobüs durağının yakınında zamanı geldiğinde yanaşıp yolcularını alıyor. “Acaba gelir mi? Boşuna yanlış yerde mi bekliyoruz acep?” diye sorduğunuzu hayal ederek tam noktayı detaylı olarak anlatayım dedim.Otobüse bineceğiniz yer Google mapste de tam olarak burası.
Başka bir fotoyla da Tatemachi tramvay istasyondaki yeşil sembollü banka binasının tam karşında Willer Express logosu olan yer.
Eğer Tokyo’dan trenle gelmeyi düşüyorsanız tren biraz tuzluca şimdiden söyleyeyim. Fiyatlar için Japan Railways sitesine bakabilirsiniz.
HİROŞİMA’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER – HİROŞİMA’DA GEZİLECEK YERLER
Dediğim gibi burası bir gün içinde gezilebilecek bir yer. Ben de kolaylık olsun diye orada karşılaşacağınız haritayı size getirdim. Tourist information centerdan aldım, kesinlikle gezmeniz gereken yerleri işaretledim sizin için =)
Barış Parkı Atom bombasının hemen patladığı yerin altında bulunan bölgeyi kapsıyor. Toplamda içinde 50’den fazla heykel ve anıt var. Hiroşima’da gezilecek yerler haritada işaretli olanlar ama bunlar dışında zamanınız varsa diğerlerine de gitmeye çalışın.
A-Dome Barış parkının en önemli noktası. Burası bombanın yerden tam olarak 600 metre yüksekte patladığı hypocenter noktasının hemen yakınında yer alıyor. (Haritada kırmızı nokta ile işaretli Shima Surgical Clinic) Hypocenter ve A-Dome arası 50-60 metre kadar. A-Dome atom bombasından sonra iskelet olarak ayakta kalmış nadir yapılardan birisi.
Haritada nirengi noktaları olan yerler işaretli.
Hiroşima’da hayatını kaybetmiş engelli öğrencilere adanmış anıt(Haritada 8 numara)
A-Dome
Aşağıdaki videoda da Engelli Öğrenciler Anıtı ,A-Dome ve atom bombasının hedefi olan Aioi köprüsü yer alıyor.
Şu anda Japonya’da atom bombasını gören nesil (Hibakusha-Survivors,Kurtulabilen İnsanlar) hala yaşıyor. Bu anıtı görmek Hibakusha nesli için çok kötü anıları hatırlatsa da, herşeye rağmen Japonya burayı gelecek kuşaklara ders olsun diye ayakta tutmaya karar vermiş. Çocuklar bu ruhla büyüyorlar. Biliyorlar ki çalışmazlarsa ülkeleri nice Hiroşimalar yaşayabilir.
Anıtların hepsinin apayrı bir hikayesi var. Ama bu hikayelerden en çarpıcı olanı şüphesiz ki atom bombasından sağ olarak kurtulan ama sonrasında radyasyon nedeniyle hastalanan Sadako’nun hikâyesi. Sadako Japonların ünlü geleneksel sanatlarından biri olan origami ile 1000 tane kağıttan kuğu yaparsa iyileşeceğine inanmış ve hayatı boyunca 1000’den çok daha fazla kuğu yapmış.
Maalesef sonrasında hayatını kaybetmiş. Japonya’nin dört bir yanından her yıl Sadako’nun anısına birçok kuğu yapılıp buraya yollanıyor.
Tourist Information Center’da da küçük çocukların “Kuğu” yapması için bir alan oluşturulmuş.
Diğer bir anıt İkinci Dünya Savaşı esnasında savaş esiri olan veya işçi olarak Hiroşima’da bulunan Koreli ve Çinlileri anmak için yapılmış.
Barış meşalesi, dünyada tüm atom silahları yok olana kadar yanacak.
Barış Parkında bulunan Barış müzesi ise kesinlikle gitmeniz ve görmeniz gereken yerlerden birisi. Atom bombasının yıkıcılığını ve etkilerini en iyi anlayabileceğiniz yer burası. Burayı gezdikten sonra atom bombası kullanılmasının ne kadar zalimce bir şey olduğunu görecek ve Nazım’a hak vereceksiniz.
Barış kapıları müzenin hemen arka kısmında yer alıyor. Toplam 10 adet kapı var. Bunlardan 9’u Dante’nin İlahi Komedyasındaki Cehennemin 9 katını, 1’i de Atom Bombasının yarattığı cehennemi ifade ediyor. Yine aynı bölgede bulunan Barış çanını ve kızını atom bombasının atılmasından 30 dk. sonra başlayan radyasyon, kül ve çamur içeren siyah yağmurdan korumaya çalışan anne heykelini de görmeyi unutmayın.
Barış parkını bitirdikten sonra oraya yürüme mesafesinde olan Hiroşima kalesini görebilirsiniz.
Ayrıca Japonya’da çılgınlık olan Pokemon Dünyası şubelerinden birisi de Sogo alışveriş merkezinin 6. katında yer alıyor. Bakmak isterseniz çok eğlenceli =)
Bu arkadaşlar biraz tanıdık geldi mi sizlere? =)
Ve Okonomi-mura‘den bahsetmezsek olmaz. Burası Okinawa bölgesinin ünlü yemeği olan Okonomiyaki satan minik dükkanların olduğu bir bina. Ve Okonomiyakinin en lezzetlisini de burda yiyebilirsiniz. A-Dome ve şehrin ana alışveriş caddesi olan Hondori’ye çok yakın.Burayı bulması da biraz zor diye sizin için yukarıdaki haritada işaretledim.Aşağıdaki fotoğrafta da girişi yer alıyor.
Okonomiyaki’ye Japon pizzası denilebilir ama bence çok daha lezzetli ve doyurucu. Bu teyze gayet lezzetli yapıyor mesela =)
Japonya ile ilgili diğer yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Siz de eğer bu yazıyı beğendiyseniz hemen aşağıda bulunan paylaşma butonları ile paylaşabilirsiniz. Hiroshima’dan sonraki durak Kyoto. Gezmeye devam…